0 items - 0.00
starterskit moderne kalligrafie
nov 02, 2016
Joyce van Essen
0
154

TIP/ Hoe houd ik een oblique kroontjespen vast?


Makkelijk is het niet zo’n oblique kroontjespen. Waarschijnlijk heb je nog nooit zo’n vreemde pen vast gehouden. En zo’n losse nib? Uh… okay? Don’t worry. Het is wat lastig uit te leggen op papier, maar ik ga mijn uiterste best doen om je met wat tips & tricks antwoord te geven op een veelgestelde vraag: ‘Hoe houd ik een oblique kroontjespen vast?’

Allereerst, om je een voorbeeld te geven; dit is de gewenste schrijfhouding van het schrijven met een oblique kroontjespen voor moderne kalligrafie. Bij deze foto kun je goed afkijken hoe de pen in je hand moet liggen, waar de nib naar toe wijst in verhouding tot de oblique pen, en uiteindelijk, hoe je de volledige pen ten opzicht van je papier houdt.

starterskit moderne kalligrafie

Allereerst moet je weten hoe je de nib installeert in je oblique pen.
We zullen dat even kort uitleggen aan de hand van de volgende foto’s.

schrijfhouding moderne kalligrafieschrijfhouding moderne kalligrafie

Houd de nib altijd vast zoals op de twee bovenstaande foto’s, en nooit met de twee vingers aan de zijkanten. Je kunt zo de punt (die bestaat uit twee van elkaar af bewegende delen) beschadigen, omdat de deeltjes dan snel over elkaar schuiven, verbuigen en onbruikbaar gemaakt worden.

schrijfhouding moderne kalligrafie

Op dit punt heb je de nib zo in de houder geduwd dat hij netjes blijft zitten. Nu is het een kwestie van goed doorduwen. De nib gaat een beetje stroef in de houder, dus je zult een beetje moeten doorduwen. Gebruik hier desnoods even een tissue voor om je vingers te beschermen. schrijfhouding moderne kalligrafie

Dan nu even over hoe je de pen op het papier zet.

schrijfhouding moderne kalligrafie

Je ziet 2 roze lijnen en 2 witte pijlen. Pijl A geeft de rechte lijn van de rand van het papier aan. Pijl B geeft de houder van de nib aan; dat gekke uitwijkende stukje aan de oblique pen.

Okay, luister goed:
”Het is de bedoeling dat je nib in de houder (bij pijl B) evenwijdig staat aan de rand van je papier (bij pijl A).”

Voor het gemak hebben we er een tweede roze lijn bij getekend, die hier even de lijn van de nib + houder representeert. Deze lijn is evenwijdig aan de rand van je papier (bij pijl A) en dat is dan ook de strakke lijn die de houder van je nib moet volgen om de nib netjes recht op je papier te zetten. Dát bedoelen we met ‘evenwijdig staan aan de lijn van je papier’, omdat er daadwerkelijk een evenwijdigheid moet zijn tussen de twee lijnen. Je kunt deze zin als ezelsbruggetje onthouden elke keer wanneer je je pen weer op papier zet, of deze foto er regelmatig bij houden.

Als laatste tip voor jullie allemaal: (lefties, hierna komt een korte tip voor jullie!)

Zoals je op de foto hieronder ziet, staat de nib heel erg ‘hoog’ op het papier. Enkel de punt van de nib raakt het papier & zo min mogelijk oppervlakte van de nib (waar je voorraad inkt in hangt) komt in de buurt van het papier. Dit heeft een reden: hoe minder oppervlakte van de nib je papier raakt, hoe minder kans dat de inkt die daaronder hangt, in aanraking komt met je papier. Minder ‘blobben’ en vlekken op je papier, dus! Je voelt vanzelf wanneer je het ‘rechtop’ houden van die nib teveel overdrijft; de nib gaat dan krassen en haken in het papier: en dat wil je absoluut niet. Houd de nib dan een tikje platter ten opzichte van het papier en vind hier een happy medium in.

Je zult gaan merken dat het niet altijd gemakkelijk is om deze schrijfhouding aan te wennen. Het is anders dan je normaal gesproken met een pen of potlood gewend bent, maar geef jezelf de tijd. Houd goed in je achterhoofd dat ervaring met oefening komt.

schrijfhouding moderne kalligrafie

Voor de ‘lefties‘: voor jullie geldt eigenlijk hetzelfde principe, alleen houden jullie de pen in je linkerhand vast.
De houder van de nib & de nib moeten nog steeds evenwijdig staan aan de rand van je papier.
Het is alleen even een kwestie van het spiegelen van de pen en het installeren van de nib in de houder vanuit de ‘rechtse’ houding.

schrijfhouding moderne kalligrafie


Lukt het toch niet zo goed om die pen precies vast te houden zoals je wilt? Denk er dan eens over na om een workshop moderne kalligrafie te komen volgen. We bieden hier 1-op-1 begeleiding aan, maar je leert samen met de groep. Mocht je de starterskit moderne kalligrafie voor thuis al hebben aangeschaft, heb je daar ook een kortingscode bij gekregen die je net eventjes dat voordeel geeft.

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat uiteraard graag.
Altijd welkom,

Joyce.

  workshop moderne kalligrafie

0 comments

LEAVE YOUR COMMENT