0 items - 0.00
apr 29, 2017
Joyce van Essen
0
131

Waarom je de uitnodiging én save the date goed moet plannen!

Dus, jullie gaan trouwen en het is tijd om te gaan denken aan de uitnodiging: ‘Of wacht, moeten we eigenlijk niet eerst een save the date sturen? Goed, ja, dat is ook zo. Maar we trouwen pas over 5 maanden, dus hey, dat lukt de ontwerper vást vlug. Mail jij haar volgende week even? Dan heeft ze nog een week of twee…’

Het zal vast niet precies zo gaan in de hoofden van aanstaande bruidsparen, maar zo lijkt het soms vanaf de kant van de ontwerper. Hoe vaak ik niet een enorm enthousiast en tof bruidspaar spreek wat heel graag met mij aan de slag wil, maar ‘oja, de save the date moet er eigenlijk wel binnen nu en twee weken uit..’ *crickets* Goed. Dat wordt pittig. En waarom? Waarom zou je een save the date sturen? Wat is het idee erachter? En wanneer zou je dat eigenlijk niét moeten doen? Ik typte zo’n lange Instagram-post, dat het niet meer in de captions paste, dus.. lees hier mijn ‘betoog’ *knipoog*.

Laat mij je eerst even uitleggen wat een save the date zo ongeveer in houdt. Het heeft de functie om je gasten te laten weten wanneer jullie trouwdag is en wie er dan precies gaat trouwen, zoals de naam al doet vermoeden. Heel veel meer is het inderdaad vaak niet, maar dat zou niet de illusie moeten wekken dat het ontwerp er daarom in ‘no-time’ uitgepoept kan worden..

De save the date fungeert namelijk óók als sneakpeek naar jullie gasten over de stijl en sfeer van jullie bruiloft. En we willen allemaal graag dat de save the date naadloos aansluit op de volgende kaart in dit proces; de uitnodiging. Maar… hoe kunnen we dat naadloos laten aansluiten als we in alle haast een save the date moeten ontwerpen? Vaak is er nog geen duidelijk plan voor de uitnodiging en stresswerk is nooit het beste werk.. Het gevaar wat dan op de loer ligt, is dat er een save the date uit gaat waar niemand van ons eigenlijk écht achter staat; want, de eerste prioriteit is: hij moet er gewoon zo snel mogelijk uit. Heb je er dan wel over na gedacht wat de functie nog is van deze save the date? Stuur je ‘m dan misschien enkel ‘omdat het hoort’? Want weet het gros van jullie gasten niet alláng wanneer jullie gaan trouwen? Is het het dan waard om een afgeraffelde save the date te sturen, daarmee al voor de helft vast te zitten aan de stijl voor wat jullie mooiste uitnodiging e-ver moet worden, en er eigenlijk geen doel mee hebben bereikt?

Hey, nou vertel ik je niet om geen save the date meer te versturen… want ik ben een HUGE FAN van een save the date; mits goed uitgevoerd. Het kan een fantastisch onderdeel zijn van je complete weddingstationery, als voorproefje van wat er nog komen gaat. Helemaal als je de save the date naast de uitnodiging, enveloppen + naamkaartjes legt, zullen ze perfect bij elkaar passen. *almost Pinterest perfect, behalve dan dat dat niet bestaat..*

Dus, mijn preek van vandaag eindigt met deze conclusie en passend bij de afbeelding waar dit geheel mee begon; bewaar wat tijd voor het ontwerpen van je save the date, een maand of anderhalf zou al fantastisch zijn, want bedenk dat de uitnodiging er op volgt!

KIJKKALLIGRAFIE Joyce van Essen

0 comments

LEAVE YOUR COMMENT