Twee brandende Instagram vragen + mijn antwoord!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Instagram, oh, Instagram. Ook wel een zegen én een vloek. Ik las vorige week ergens dat het platform met 50% aan gebruikers is gegroeid in 1 jaar tijd. Steeds meer mensen gaan het gebruiken, maar steeds minder mensen snappen er daadwerkelijk iets van. Facebook groepen staan vol met noodkreten als ‘Ik wil meer volgers; wat moet ik doen?’ en ‘Wat voor foto’s moet ik plaatsen om meer likes te krijgen?’. En dat is ook niet zo gek, als je kijkt wat voor trucjes Instagram uithaalt om meer opbrengsten te krijgen. Het is immers ook een bedrijf, hè! Pay to play noemen ze dat. Hier de 2 meest gestelde vragen over Instagram…. met mijn goud-eerlijke antwoorden.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” border_width=”10″ accent_color=”#fcf8fa”][vc_row_inner][vc_column_inner][lychee_heading size=”h5″ align=”text-left” heading=”1. Hoe krijg ik meer likes + volgers?”][/lychee_heading][vc_column_text]Ka-ching! Met stip op nummer 1 staat deze vraag. Meer, meer, meer. Heb je 100 volgers? Dan wil je er 500. Of duizend. Heb je er duizend? Dan ga je voor de volgende duizend. En heb je er 5000? Dan moet je toch echt naar de 10k. Want, ja, met die ‘k’, dán ben je er. Geloof me. Hoe meer volgers je krijgt, hoe meer je er wilt. Het ‘meer willen’ stopt nooit. Ik zit nu op de ruim 6000 en als ik niet uit zou kijken, dan zou ik nu al chagrijnig zijn dat ik nog niet bij de 10k zit. Let me be clear: het gaat niet om het aantal volgers. Echt niet. Je kunt er 1mln (dit is Instagram taal voor 1 miljoen) ‘hebben’ en geen cent verdienen. Het gaat om wie jouw volgers zijn. Kopen ze iets van je of vleien ze je enkel met hun lieve likes en fijne reacties? Klinkt misschien wat zakelijk, maar in the end we’re here to make money. En daar heb je trouwe klanten voor nodig. Dus als je nou eerst eens goed voor je trouwe volgers gaat zorgen, dan zullen er vanzelf meer bij gaan komen.

Daarnaast is het tegenwoordig veel belangrijker om connectie te leggen met je volgers; dat ze een band met je opbouwen en je gaan vertrouwen. Dan zullen ze staan te springen op jouw posts en trouwe fans worden![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][lychee_heading size=”h5″ align=”text-left” heading=”2. Waarom zien zo weinig mensen mijn posts?”][/lychee_heading][vc_column_text]Ik ga je in antwoord op deze vraag, gewoon een paar vragen terug stellen. Heb jij een kwalitatieve foto geplaatst? En staat er ook daadwerkelijk iets innemends, buitengewoons of gewoonweg prachtigs op? Denk je bij het plaatsen van je foto ook aan een goed verhaal? Mag ik je ook vragen op welke tijdstippen je deze foto’s plaatst?

De vragen die ik je stel zijn niet voor niets. Ik kan je namelijk mijn uitgekauwde antwoord geven, maar het is belangrijker denk ik dat je zelf leert zien waar je mogelijkheden liggen. Hoe ik het doe? Ik heb mijzelf aangeleerd om goede foto’s te maken. Nee, ik ben geen fotograaf en ik gebruik 90% van de tijd mijn iPhone. Behalve de foto’s van mijn trouwkaarten -die uit mijn portfolio- zijn met een handzaam cameratje gefotografeerd. Ik let op de lichtval, de ondergronden, of het niet te drukke of juist te lege foto’s worden. Ik let op de kleuren; dat die consistent blijven in mijn gehele ‘feed’; het totaalplaatje op Instagram. Ik denk altijd na over of de foto daadwerkelijk iets toevoegt voor mijn volgers OF mijn feed. Maar altijd afgewisseld en in balans. Foto’s die het bij mij goed doen zijn foto’s waar mijn portfolio, bloemen van kantoor of ik zelf op sta(an).

Ook schrijf ik altijd een bijpassende tekst onder een foto. Heel eerlijk gezegd heeft het voor mij als volger van een fotograaf bijvoorbeeld, weinig toegevoegde waarde om een mooie foto te zien, maar geen idee te hebben van wié er op de foto staan, wat hun verhaal is of wat de ervaring of intentie van de fotograaf is met het plaatsen van deze foto. Ik haak dan heel snel af; omdat het mij niet grijpt. Helemaal als er een random quote onder staat – no offense wanneer jij dit altijd doet – ; deze lees ik vaak niet eens af, ook al is hij twee zinnen lang. Het zegt namelijk niets unieks, niets wat ik als hele snelle lezer van je post, interessant vind. Door te kijken naar wat voor Instagram posts míjn aandacht vasthouden, leer ik ook steeds meer over andere Instagram gebruikers. Ik kan wel willen dat mijn volger de tijd neemt om een mooie quote onder mijn foto te lezen, maar als ik dat zelf ook niet doe; waarom zou mijn ideale klant/volger dat dan wel doen? Probeer bij het schrijven van een tekst na te denken over 1. aan wie is dit gericht? 2. wat wil ik met deze foto zeggen? 3. kan ik de lezer uitdagen iets achter te laten, op een link in mijn bio te klikken of tot een andere actie aan te zetten?Mocht het schrijven van een tekst je gewoonweg niet zo gemakkelijk af gaan (voor de één is het gemakkelijker dan voor de ander), oefen dan gewoon zo veel mogelijk, misschien zelfs zonder te plaatsen. Je kunt altijd ergens beter in worden door te oefenen, daar ben ik van overtuigd.

En als laatste.. Wanneer denk je dat de meeste van jouw volgers online zijn? Ik heb gemerkt dat ik in de weekenden zeer weinig respons krijg op mijn foto’s in vergelijking met de doordeweekse dagen. Dan post ik graag in de ochtend tussen 08:00 en 10:00 en dan in de avond rond een uurtje of 20:00 weer; wanneer iedereen het eten achter de kiezen heeft en waarschijnlijk met z’n telefoon op de bank zit. Tussendoor ga ik los op Instagram stories; daar kun je wat persoonlijkere kleine momenten van je dag delen.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator color=”custom” border_width=”10″ accent_color=”#fcf8fa”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][lychee_heading size=”h5″ align=”text-left” heading=”conclusie”][/lychee_heading][vc_column_text]Weet je, you guys.. Ik kan jullie nog veel en veel meer vertellen over hoe ik Instagram gebruik en dat ga ik in de toekomst ook doen. Dit zijn de vragen die ik het meeste voorbij zie komen en waar ik dan zo graag over van de daken wil schreeuwen… omdat ik weet dat deze tips bij mij écht werken. Zodat je het beste uit Instagram haalt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5953″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *